Notícies Published by: 0

 

Dimarts passat 23 de gener, el Col·legi d’Actuaris de Catalunya, iniciava el seu cicle de webinars amb el reconegut expert financer David Cano, soci d’Analistas Financieros Internacionales (AFi) i Director General d’AFI Inversiones Globales, SGIIC, empresa especialitzada en la gestió de carteres i l’assessorament a inversors institucionals, fons d’inversió i fons de pensions. Amb el títol “Any 2024: l’any de les baixades de tipus d’interès?” va compartir la seva visió sobre les perspectives per a l’any 2024, després d’uns anys marcats per la volatilitat als mercats financers.

Cano va assenyalar que els darrers dos anys van ser particularment desafiadors per als mercats financers, coincidint amb els mínims d’inflació i de tipus d’interès del novembre del 2021. Durant el seminari, va exposar les expectatives de futur, presentant el full de ruta que tenim per als propers dotze mesos, on el creixement econòmic es manté.

Va plantejar que possiblement és la primera vegada a la història que els Bancs Centrals són capaços de reconduir la inflació sense provocar una recessió. Però no és menys cert que els factors d’oferta s’han controlat i que el cicle econòmic potser no ha patit una recessió malgrat la pujada de tipus perquè hi ha hagut una política fiscal expansiva i perquè el nivell d’endeutament dels agents – famílies i empresa-, avui és menor que el de fa una dècada, per tant, la pujada de tipus d’interès afecta menys. Sigui per un motiu o un altre, s’ha guanyat visibilitat macroeconòmica, encara que sempre hi pot haver alguna pertorbació i algun factor extern que deteriori molt o que provoqui volatilitat.

Va assenyalar que hi ha unanimitat a l’hora de pensar en un entorn de creixement feble, però creixement, una inflació reconduint-se, un ajustament a la baixa dels tipus d’interès i una reducció addicional de la liquiditat per part dels Bancs Centrals, en un context on els governs també haurien d’anar reduint el dèficit públic de manera gradual.

En la seva anàlisi, Cano va projectar que la renda fixa podria presentar rendibilitats al voltant del 4% el 2024, amb la possibilitat de més guanys en cas d’una desacceleració més intensa del cicle econòmic o fins i tot una recessió. Per a la renda variable, va destacar que hauria de capitalitzar les expectatives de creixement del benefici per acció al voltant del 10%, així com l’estabilitat o la possible cessió dels tipus d’interès.

En conclusió, David Cano va proporcionar una perspectiva informada i detallada sobre les condicions actuals dels mercats financers i les possibles tendències per a l’any 2024. Una anàlisi que ofereix a les companyies d’assegurances una base sòlida per prendre decisions estratègiques en un entorn econòmic complex.