Activitats / Actuals

Propera formació programada del Col·legi

Curs online - Taules biomètriques: suficiència de dades, govern i monitoratge d'hipòtesis

Dates: dimarts 17 i dimecres 18 de setembre de 2024, de 17:00 ha 19:00 h (4 hores)

 

PRESENTACIÓ:

Aviat es compliran quatre anys de la publicació de la Resolució de 17 de desembre de 2020 de la Dirección General de Seguros y Fondos de Pensiones, que va establir les bases per fonamentar un nou marc normatiu biomètric. Durant aquest temps, les entitats han interioritzat la necessitat d'implementar el procés biomètric i de dotar-se del marc necessari per monitoritzar els riscos vinculats de mortalitat i longevitat, així com en invalidesa.

Qualitat de la dada, govern del procés, estadístiques biomètriques i experiència pròpia (aquest darrer aspecte, opcional) han estat els quatre pilars en què s'ha basat l'entesa d'aquests riscos per a les companyies d'assegurances. Davant de possibles novetats regulatòries que hi pugui haver properament en aquests àmbits, aquesta sessió pretén exposar aquells casos d'ús que les companyies s'han trobat o poguessin trobar, aportant un enfocament eminentment pràctic.

En definitiva, l’objectiu d’aquesta sessió és portar de la teoria regulatòria a la pràctica del dia a dia d’una companyia, aportant solucions concretes en l’àmbit de la detecció de la insuficiència de dades biomètriques, la definició d’un correcte govern biomètric o la definició d’indicadors per al monitoratge d’hipòtesis.

 

PROGRAMA DEL CURS:

Dimarts 17 de setembre

17:00h - 17:05h   Presentació de la Jornada, a càrrec del Sr. Emilio Vicente, membre de la Junta del CAC.

17:05h - 17:50h   Introducció, qualitat de la dada, estadístiques biomètriques i govern, a càrrec del Sr. Ignacio Blasco, d' Analistas Financieros (AFI).

17:50h - 18:45h   Suficiència, experiència pròpia, models de causes de mortalitat i casos d’ús pràctic, a càrrec del Sr. Ignacio Blasco, d' Analistas Financieros (AFI).

18:50 - 19:00h     Col·loqui i Qüestions.

 

Dimecres 18 de setembre

17:00h - 17:05h   Presentació de la Jornada, a càrrec del Sr. Ignacio Blasco, d' Analistas Financieros (AFI).

17:05h - 17:50h   Bases de dades públiques i mortalitat/longevitat. Microdades de l'INE i HMDB aplicades a causes de mortalitat, a càrrec del Sr. Ignacio Blasco, d' Analistas Financieros (AFI).

17:50h - 18:45h   Models de credibilitat de mortalitat / longevitat i nocions avançades per modelitzar els riscos de nivell, tendència i volatilitat, a càrrec del Sr. Ignacio Blasco, d' Analistas Financieros (AFI).

18:50 - 19:00h     Col·loqui i Qüestions.

 

INSCRIPCIÓ:

Abans del 13 de setembre de 2024

 

(IVA 21% NO INCLÒS)

Membres titulars i treballadors de Membres Protectors Estudiants i actuaris en situació d'atur Altres
150 75 300

Forma de pagament: transferència bancària a:

 • Titular: Col·legi d'Actuaris de Catalunya
 • IBAN: ES40 0081 0057 3100 0118 8927

Si voleu factura a nom de l'empresa, heu d'indicar CIF, nom, adreça, telèfon, persona de contacte i adreça de correu electrònic.

 

SEGUIMENT DEL CURS:

Abans de la celebració del curs, el CAC farà arribar als inscrits els materials que s'hi presentaran.

El curs es podrà seguir per streaming, mitjançant el sistema Cisco Webex Meetings.

Abans de l'inici del curs, el CAC enviarà un correu electrònic als participants amb l'enllaç per accedir-hi (el mateix per a totes les ponències).

S'aconsella connectar-vos 10 minuts abans de l'inici de la jornada, per assegurar-vos que teniu una bona connexió. Al final de la jornada es podran fer preguntes als ponents.

 

CPD:

La jornada computarà 4 hores als efectes del Programa de Formació Contínua (CPD) del Col·legi d'Actuaris de Catalunya (CAC).

 

PROGRAMA DEL CURS ONLINE EN CATALÀ

PROGRAMA DEL CURS ONLINE EN CASTELLANO

Price: Membres titulars i treballadors de Membres Protectors EUR150.00

Date: 17/09/2024

Available Spaces: 100

Jornada presencial - Anàlisi de la longevitat

JORNADA

ANÀLISI DE LA LONGEVITAT

 

Organitzada pel Grup de Treball sobre LONGEVITAT

Col·legi d'Actuaris de Catalunya (CAC)

 

DIJOUS, 19 DE SETEMBRE del 2024, de 18.00 a 20.00 hores.

LLOC DE CELEBRACIÓ: Jornada presencial fins a cobrir l'aforament. LA MÚTUA DELS ENGINYERS, Via Laietana, 39. 08003 – Barcelona (Auditori Pompeu Fabra).

 

PRESENTACIÓ

La ciència actuarial valora i modelitza riscos, entre els quals hi ha el risc de mort o supervivència. L'estudi de la supervivència es fa des de moltes i diferents ciències, com ara la medicina, la nutrició, la psicologia o les ciències socials. Totes buscant sempre una explicació, una justificació per a aquesta supervivència. Des del punt de vista actuarial, aquesta raó o origen no és rellevant, els actuaris constatem un fet empíric, determinant quines variables incrementen l'esperança de vida, i aquesta anàlisi sobre l'experiència real pot contribuir a estendre la longevitat, encara que potser sense acabar de conèixer el motiu.

 

En aquesta sessió presentarem el Grup de Treball d'Anàlisi de la Longevitat del Col·legi d'Actuaris de Catalunya, que exposarà els primers resultats obtinguts del darrer estudi realitzat sobre la mortalitat al nostre país, obrint un camí per aprofundir en aquells aspectes i variables que poden contribuir a una explicació més detallada sobre l’evolució en la longevitat. Una variable imprescindible en la realització d'estimacions de tots els sistemes de pensions actualment.

 

Comptarem també amb la participació del Dr. Ivan Ibáñez, director del Màster en Medicina Anti-Aging i Longevitat (UB), i del Dr. Ramón Miralles, director de la Fundació Salut i Envelliment UAB, que aportaran la seva visió quant a la longevitat des de la seva experiència professional i coneixement.

 

PROGRAMA DE LA JORNADA:

18:00h – 18:10h  Benvinguda als assistents i presentació de la Jornada, a càrrec del Sr. Emilio Vicente, membre de la junta de govern del CAC.

 

18:10h – 18:50h  ANÀLISI DE LA LONGEVITAT, UNA VISIÓ ACTUARIAL. Sr. Jaime García Moral, Soci Director de NOVASTER, Grup de Treball Anàlisi de Longevitat del CAC.

A través de la ciència actuarial i l'estadística es pretén trobar patrons i conclusions per aconseguir viure més i millor. Des del Grup de Treball es pretén analitzar, determinar i divulgar els factors empírics que allarguen la vida humana, més enllà de les taules actuarials de supervivència.

 

18:50h – 18:55h Pausa.

 

18:55h – 19:25h  DESXIFRANT EL CODI DE LA LONGEVITAT. Dr. Iván Ibáñez García, director del Màster en Medicina Anti-Aging i Longevitat (UB)

S'exposaran les darreres investigacions i descobriments en el camp de la medicina antienvelliment i longevitat. Factors clau que influeixen en el procés d'envelliment, des dels genètics als ambientals i d'estil de vida. La comprensió d’aquests factors permet intervenir i modificar el procés d’envelliment per promoure una vida més llarga i saludable.

 

19:25h – 19:55h  Envelliment saludable al segle XXI. Dr. Ramón Miralles Basseda, director de la Fundació Salut i Envelliment UAB.

La missió institucional de la FSiE UAB és contribuir a la generació del coneixement per a la millora de la salut i del procés d'envelliment de la població, afavorint el desenvolupament professional i les organitzacions en aquest àmbit.

 

19:55h – 20:00h  Cloenda de la Jornada. Sra. Marisa Galán, Presidenta del Col·legi d'Actuaris de Catalunya.

 

Assistència gratuïta prèvia inscripció.

 

CPD:

La jornada computarà 2 hores als efectes del Programa de Formació Contínua (CPD) del Col·legi d'Actuaris de Catalunya (CAC).

Price: General Admission EUR0.00

Date: 19/09/2024

Available Spaces: 27

Webinar - Embedded Insurance: de la seva versió tradicional a la versió 2.0

La Junta de Govern té el plaer de convidar-lo al webinar

 

Embedded Insurance:

de la seva versió tradicional a la versió 2.0

 

A càrrec de

Sr. Felipe Gómez,

Soci Director d' “Actuarial and Insurance Consulting” a Grant Thornton

 

El webinar tindrà lloc el dia dijous 26 de setembre de 2024, a les 18 hores

(Durada estimada:  60 minuts)

 

 CONTINGUT

De la mà de Felipe Gómez, amb més de 28 anys d'experiència al sector assegurador, explorarem el nou concepte d' “embedded insurance”. Aquest innovador enfocament permet integrar assegurances en productes no asseguradors, enriquint el customer journey.

Sent cert que l'embedded insurance no és totalment nou - fa més de 40 anys els bancs van començar a vendre productes d'assegurances als seus clients, integrant-los en els seus serveis financers-, però, la versió 2.0 d'embedded insurance és diferent, amb la tecnologia i l’enfocament customer-centric canviant les regles del joc. La digitalització i l'automatització de processos han obert noves possibilitats, permetent empreses com Apple, Tesla i Amazon liderar en aquest mercat. Analitzarem com aprofitar aquesta tendència per generar valor i tancar l'escletxa d'assegurament.

Per què ara? La tecnologia ha reduït les barreres d’entrada i l’enfocament centrat en el client ha canviat com les companyies interactuen i ofereixen valor als seus clients. Aquests factors, combinats, fan que el desenvolupament d'embedded insurance sigui natural i estratègic. Descobrirem els ingredients clau per al vostre èxit.

En resum, l'embedded insurance representa una oportunitat emocionant per innovar i créixer a la indústria asseguradora, i aquest seminari on line ens donarà aquestes claus per oferir productes i serveis més rellevants i accessibles.

 

REQUERIMENTS TÈCNICS

El webinar es realitzarà mitjançant el sistema Cisco Webex Meetings©. Abans de l'inici del webinar, el CAC enviarà un correu electrònic a tots els participants amb l'enllaç per accedir-hi.

L'assistent al webinar també ha d’assegurar-se que la seva connexió a internet funciona correctament.

 

CPD

El webinar computarà 1 hora a l'efecte del Programa de Formació Contínua (CPD) del CAC i del Programa de Formació Contínua (CPD) del CERA.

 

INSCRIPCIÓ

Inscripció gratuïta abans del 24 de setembre de 2024.

Price: General Admission EUR0.00

Date: 26/09/2024

Available Spaces: 243

Curs online Comptabilitat d'assegurances: NIIF 9 i NIIF 17

Dates: 1, 2 i 7, 8, 9 d'octubre del 2024 (5 dies), en horari de 18 a 20 hores

Forma: Streaming.

Idioma: Castellano.

1.- INTRODUCCIÓ.

Us presentem el curs online Comptabilitat d'Assegurances: NIIF 9 i NIIF 17 que es durà a terme els dies 1, 2 i 7, 8, 9 d'octubre del 2024 (5 dies), en horari de 18 a 20 hores, en col·laboració amb Mazars i Deloitte.

El curs, de 5 dies i 10 hores de durada en total, aborda els aspectes fonamentals de les noves normes de comptabilitat NIIF 9 i NIIF 17, que van entrar en vigor aquest any 2023 per a les empreses o grups que cotitzen a la borsa i, amb posterioritat, ho faran la resta de les entitats asseguradores. Sens dubte, suposen canvis molt importants en la comptabilitat de les entitats asseguradores i obliga a preparar-los amb prou antelació.

La nova normativa suposa una fita per al sector assegurador que pot generar impactes rellevants en els beneficis, el patrimoni i els sistemes d'informació dels grups asseguradors. Alhora suposa una oportunitat i un repte per als mateixos, que modificarà substancialment els models de valoració, la comptabilització dels contractes d'assegurances, la presentació dels resultats i els càlculs actuarials.

El curs té una finalitat pràctica i s'hi presentaran diferents exemples de comptabilització d'actius financers i d'operacions d'assegurances sota la nova normativa.

2.- A QUI VA DIRIGIT

El curs online va dirigit a actuaris i altres professionals del sector assegurador interessats a conèixer amb detall els fonaments dels nous estàndards comptables de la NIIF 9 i de la NIIF17 i els impactes que aquesta tenen en la gestió de les entitats asseguradores.

Volem proporcionar als nostres col·legiats i als professionals del sector, els mitjans per facilitar-ne l'adaptació a aquest nou marc regulador en les millors condicions possibles i que els permeti obtenir del mercat un alt reconeixement professional.

El curs online serà impartit per professionals d'àmplia experiència, professional i docent, en la matèria, permetent transmetre una visió pràctica i de mercat.

3.- SESSIONS.

3.1.- PRIMERA PART. ASPECTES FONAMENTALS DE LA NIIF 9

Dies: dimarts 1 i dimecres 2 d'octubre de 2024 (2 dies), de 18:00h a 20:00h.

 • A càrrec del Sr. Miguel Ángel Merino i del Sr. Daniel Centelles, de MAZARS.
3.2.- SEGONA PART. ASPECTES FONAMENTALS DE LA NIIF 17.

Dies: dilluns 7, dimarts 8 i dimecres 9 d'octubre del 2024 (3 dies), de 18:00h a 20:00h.

 • A càrrec de la Sra. Arantxa Parada i del Sr. Antonio Sau, de DELOITTE.

4.- MATRÍCULA.

(IVA 21% NO INCLÒS)

Membres titulars i treballadors de Membres Protectors Estudiants i actuaris en situació d'atur Altres
350 175 700

Forma de pagament: transferència bancària a:

 • Titular: Col·legi d'Actuaris de Catalunya
 • IBAN: ES40 0081 0057 3100 0118 8927

Si voleu factura a nom de l'empresa, heu d'indicar CIF, nom, adreça, telèfon, persona de contacte i adreça de correu electrònic.

6.- CPD.

El curs computarà 10 hores als efectes de l’acreditació de la formació contínua (CPD) del CAC i del Programa de Formació Contínua de CERA.

 

PROGRAMA DEL CURS ONLINE EN CATALÀ

PROGRAMA DEL CURS ONLINE EN CASTELLANO

Price: Membres Titulars i treballadors de Membres Protectors EUR350.00

Date: 01/10/2024

Available Spaces: Unlimited

Jornada online - Modelització Catastròfica

JORNADA ONLINE

El Col·legi d'Actuaris de Catalunya presenta,

 

MODELITZACIÓ CATASTRÒFICA

 

A càrrec de

Sr. Luis Coelho

Responsable de modelització catastròfica a Guy Carpenter Iberia

i

Sra. Ana Nieto

Responsable d'Analytics a Guy Carpenter Iberia

 

Que tindrà lloc el dijous, dia 10 d’octubre de 2024, a les 12 hores.

(Durada estimada: 120 minuts)

 

PRESENTACIÓ

Aquesta Jornada està dissenyada per a professionals del sector assegurador, actuaris, analistes de risc, i tots aquells interessats a comprendre i aplicar tècniques avançades de modelització per gestionar els riscos atmosfèrics.

 

OBJECTIUS DE LA JORNADA:

 • Comprendre els diferents tipus de riscos atmosfèrics extraordinaris i el seu impacte al sector assegurador.
 • Explorar tècniques i eines de modelització que permeten avaluar i predir aquests riscos.
 • Analitzar estudis de cas i experiències pràctiques d’asseguradores que han implementat aquests models.
 • Discutir les tendències actuals i futures en la gestió de riscos atmosfèrics extraordinaris.

 

CONTINGUT DE LA JORNADA

 • Components i funcionament d’un model catastròfic genèric.
 • Terminologia específica i maneig de les sortides dels models catastròfics.

Pausa de 10 minuts.

 • Modelització catastròfica de carteres de patrimonials a Espanya en clima actual.
 • Visió de canvi climàtic.
 • Asseguradores espanyoles i modelització catastròfica.

 

L'idioma de la Jornada online serà el castellà.

 

INSCRIPCIÓ

Inscripció abans del 8 d'octubre.

(IVA 21% NO INCLÒS)

Membres titulars i treballadors de Membres Protectors Estudiants i actuaris en situació d'atur Altres
100 50 200

Forma de pagament: transferència bancària a:

 • Titular: Col·legi d'Actuaris de Catalunya
 • IBAN: ES40 0081 0057 3100 0118 8927

Si voleu factura a nom de l'empresa, heu d'indicar CIF, nom, adreça, telèfon, persona de contacte i adreça de correu electrònic.

 

SEGUIMENT DE LA JORNADA

La jornada es podrà seguir per streaming, mitjançant el sistema Cisco Webex Meetings.

Abans de l'inici de la jornada, el CAC enviarà un correu electrònic als participants amb l'enllaç per accedir-hi.

S'aconsella connectar-vos 10 minuts abans de l'inici de la jornada, per assegurar-vos que teniu una bona connexió. Al final de la jornada es podran fer preguntes als ponents.

 

CPD

La jornada computarà 2 hores als efectes del Programa de Formació Contínua (CPD) del Col·legi d'Actuaris de Catalunya (CAC).

 

PROGRAMA DE LA JORNADA ONLINE EN CATALÀ

PROGRAMA DE LA JORNADA ONLINE EN CASTELLANO

Price: Membres Titulars i treballadors de Membres Protectors EUR100.00

Date: 10/10/2024

Available Spaces: Unlimited

Jornada online - El Reglament DORA i els seus efectes a les entitats asseguradores. Guia pràctica d’implementació.

JORNADA ONLINE

El Reglament DORA

i els seus efectes a les entitats asseguradores.

Guia pràctica d’implementació.

 

A càrrec de

Sr. Luis Reinoso Tello.

Director de l'àrea de Consultoria IT & Ciberseguretat. Mazars.

I

Sr. José Antonio Castrillo

Director de l’àrea de GRIC. Mazars.

 

Que tindrà lloc el dijous, dia 17 d’octubre de 2024, a les 12 hores.

(Durada estimada: 120 minuts)

 

PRESENTACIÓ

La gestió del risc en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), la ciberseguretat i el risc relacionat amb les externalitzacions de serveis, és una de les grans prioritats del regulador i un dels temes de gran preocupació al sector .

Tot això ha confluït que els diferents organismes supervisors de la Unió Europea hagin elaborat un marc homogeni que reguli la gestió del risc TIC, que ha culminat amb la publicació el gener de 2023 de la versió definitiva del Reglament de Resiliència Operativa Digital (DORA), que impacta de ple el sector assegurador i que entrarà en vigor a partir del mes de gener de 2025.

Aquesta jornada donarà resposta a quins són els principals objectius de DORA, com afecta DORA a l'entorn assegurador i resoldrà dubtes sobre aspectes concrets com són les normes tècniques de regulació (RTS), com emplenar els qüestionaris de ROD sol·licitats per la DGS i es proposarà un full de ruta per estar alineats amb la norma i la seva implementació, preparant així les asseguradores davant de l'inici de les activitats de supervisió per les autoritats competents..

 

CONTINGUT DE LA JORNADA

 1. Abast, Què és DORA?
 2. A qui afectarà el Reglament DORA?
 3. Objectius del Reglament DORA.
 4. Requisits del Reglament DORA.
 5. Principals reptes tecnològics del Reglament.
 6. Com afecta el Reglament DORA a l'entorn assegurador
 7. Sancions per incompliment del Reglament DORA.
 8. Autoritats de supervisió a l'aplicació del Reglament DORA. Funcions
 9. Relació de DORA amb altres reglaments de la UE, com ara el GDPR.
 10. Resum de DORA per a CIOs i CISOs

 

INSCRIPCIÓ

Inscripció abans del 16 d'octubre.

(IVA 21% NO INCLÒS)

Membres titulars i treballadors de Membres Protectors Estudiants i actuaris en situació d'atur Altres
100 50 200

Forma de pagament: transferència bancària a:

 • Titular: Col·legi d'Actuaris de Catalunya
 • IBAN: ES40 0081 0057 3100 0118 8927

Si voleu factura a nom de l'empresa, heu d'indicar CIF, nom, adreça, telèfon, persona de contacte i adreça de correu electrònic.

 

SEGUIMENT DE LA JORNADA

La jornada es podrà seguir per streaming, mitjançant el sistema Cisco Webex Meetings.

Abans de l'inici de la jornada, el CAC enviarà un correu electrònic als participants amb l'enllaç per accedir-hi.

S'aconsella connectar-vos 10 minuts abans de l'inici de la jornada, per assegurar-vos que teniu una bona connexió. Al final de la jornada es podran fer preguntes als ponents.

 

CPD

La jornada computarà 2 hores als efectes del Programa de Formació Contínua (CPD) del Col·legi d'Actuaris de Catalunya (CAC).

 

PROGRAMA DE LA JORNADA ONLINE EN CATALÀ

PROGRAMA DE LA JORNADA ONLINE EN CASTELLANO

Price: Membres Titulars i treballadors de Membres Protectors EUR100.00

Date: 17/10/2024

Available Spaces: Unlimited