Notícies Published by: 0

La professió actuarial segueix un procés accelerat d’internacionalització que tracten de coordinar l’Associació Internacional d’Actuaris (IAA) i l’Associació d’Actuaris d’Europa (AAE), les dues associacions a les que pertany al Col·legi d’Actuaris de Catalunya.

L’objectiu de la IAA i de l’AAE és homogeneïtzar la formació dels actuaris arreu del món i així garantir la seva competència, independentment del país de procedència. En aquest sentit, la IAA ha aprovat un nou “Core Syllabus” de la professió, que entrarà en vigor l’any 2019, que recull els coneixements que ha de tenir l’actuari i al qual s’hauran d’adaptar tots els col·legi d’actuaris membres de la Associació, entre ells el Col·legi. A més, tant la IAA com l’AAE, aconsellen a les associacions professionals nacionals que duguin a terme programes de formació contínua professional (CPD en les sigles en anglès) per garantir l’actualització de coneixements dels seus actuaris membres.

Davant d’aquests reptes, el 17 de maig de 2017, a l’auditori d’Uceac, de Barcelona, es va organitzar la conferència “Reptes sobre Qualificació Professional del Actuari”.

20170517_182147En primer lloc, van intervenir els senyors Miquel Viñals, president del Col·legi i Sr. Lluís Bermúdez, vocal de la secció de formació i investigació del Col·legi, que van destacar la importància de la formació continuada, imprescindible per garantir l’excel·lència en l’ exercici de la professió i de la intensa tasca duta a terme pel Col·legi des de fa molts anys.

Posteriorment, el Sr. Miguel Santolino va presentar el seu treball “Qualificació professional de l’actuari. Estudi internacional comparat”, editat per la Fundació MAPFRE. En el llibre (ENLLAÇ) es porta a terme un estudi comparat molt complet de la formació dels actuaris arreu del món. El Sr. Santolino va destacar que els canvis socials i econòmics exigeixen canvis en la professió. Va destacar també la necessitat de la formació continuada.

El Sr. Jorge Cruz, en nom de la Fundació Mapfre, va parlar de la qualitat del treball del Sr. Santolino, de la tasca de la Fundació Mapfre en la divulgació de treballs d’investigació i, per últim, va destacar la importància de l’homogeneïtzació en la formació dels actuaris, especialment en una entitat, com Mapfre, que opera a diferents mercats.

A continuació, el Sr. Antonio Ferreiro, membre del Col·legi, amb més 20170517_192943de 15 anys d’experiència professional internacional, a Alemanya, Índia i Canadà, ens va parlar de la seva experiència, destacant la gran importància que té en altres països que els actuaris acreditin i mantinguin el seu nivell d’excel·lència (full member), la qual cosa exigeix un permanent reciclatge professional a través de la formació continuada. També va parlar de la importància que en l’homologació de la formació actuarial a nivell internacional està assumint CERA (Chartered Enterprise Risk Actuary).

Finalment, per tancar la conferència, el Sr. Miquel Viñals va destacar que el Col·legi crearà properament un Grup de Treball per a l’elaboració d’un estàndard de formació continuada (CPD) per als membres del Col·legi, d’acord amb les exigències de els estàndards de les associacions internacionals d’actuaris a què pertany el Col·legi, buscant el màxim consens entre els col·legiats i les associacions professionals d’actuaris del nostre país.

Descarregar les ponències PDFicon

Descarregar el llibre PDFicon