Notícies Published by: 0

L’ASSEGURANÇA D’AUTOMÒBILS DESPRÉS DE L’ENTRADA EN VIGOR DEL BAREM

El dimecres 1 de febrer de 2017, a la seu d’Allianz, va tenir lloc la Jornada “L’Assegurança d’automòbils després de l’entrada en vigor del barem“.

Va presentar la Jornada Sr. Miquel Viñals, president del Col·legi d’Actuaris de Catalunya. Va parlar de l’evolució de l’assegurança d’automòbils, dels greus problemes que va tenir en els anys noranta, amb increments molt notables de la sinistralitat derivats, sobretot, dels increments de les garanties de l’assegurança obligatòria. També va comentar l’esforç modernitzador de les entitats asseguradores (introducció dels sistemes bonus / malus, millores tecnològiques per a la reducció de costos, de la millora en les tècniques de “pricing”, etc.) i dels beneficiosos efectes ja del primer barem, que han permès mantenir una rendibilitat raonable del ram, malgrat tot.

Seguidament, el Sr. Juan Manuel HeAuditoriumrnando, actuari de Pricing d’Automòbils, d’Allianz Seguros, va parlar dels treballs preliminars duts a terme a Allianz per estimar l’impacte del nou barem en la sinistralitat, i per tant, determinar les primes a aplicar necessàries per mantenir l’equilibri tècnic del ram. Per a això es van basar en estudis sectorials i de la pròpia companyia, utilitzant models GLM, per a la determinació de les tarifes.

El Sr. Juan Antonio Monge, responsable de Danys Corporals d’Assegurances d’Automòbils i la Sra. Teresa Sendra, actuària del Grup de la Funció Actuarial, del Grupo Catalana Occidente, van parlar dels efectes del nou barem en la sinistralitat del ram d’automòbils a la seva entitat. Van destacar els canvis importants del nou barem i la tasca de formació que s’han dut a terme amb empleats i col·laboradors, necessària per a una gestió eficient dels sinistres. Segons la seva valoració, el nou barem ha incrementat les indemnitzacions en els sinistres greus, tot i que caldrà més temps per poder valorar el seu impacte real.

El Dr Carlos Sauca, director mèdic d’UVAME, Unitat de Valoració Mèdica, SL., Va comentar la dificultat en valorar el concepte de “qualitat de vida”, fonamental per valorar el dany personal derivat dels accidents. Va parlar de la metodologia de la valoració mèdica del dany personal del nou barem. Finalment va presentar els resultats d’un estudi, amb dades de 2016, d’experiència pròpia, del qual es dedueix que, per l’aplicació del nou barem, s’ha reduït lleugerament el nombre de dies de baixa en casos de cerviàlgia i esquinç cervical derivats d’accidents de circulació.

Sr. Emilio Moragas, advocat, soci del bufet Dol, Moragas & Olartúa Advocats i membre de l’executiva de la Comissió de Responsabilitat Civil i Assegurances de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), va parlar dels canvis que el barem ha introduït en la gestió dels sinistres del ram d’automòbils. Va comentar que el nou barem a estandarditzat la determinació de les indemnitzacions i afavorir els acords extrajudicials entre perjudicats i asseguradores. Va parlar de la figura de l’”oferta motivada” i de la tasca de “mediació” dels advocats, que potencia la nova norma en detriment de la via judicial.

Sra. Olga Torrente, actuària i perit judicial, de Gabinet Torrent Assessors Associats, SL., Va comentar que l’actuari intervé, fonamentalment, en la valoració del lucre cessant i del dany emergent. En la seva opinió, encara que el nou barem estandarditza les indemnitzacions, això no evita que l’actuari hagi d’intervenir en determinades ocasions, ja que el barem considera una variables molt rígides que, en molts casos, no s’ajusten a les circumstàncies de cada perjudicat, per manera que les indemnitzacions poden ser molt diferents.

Sr. Manuel Mascaraque, director de l’Àrea d’Assegurances Generals, d’Unespa, va parlar dels treballs que ha dut a terme a Unespa, molt anteriors a l’entrada en vigor del nou barem, coordinant les accions de les entitats asseguradores. També va presentar els resultats d’un estudi estadístic elaborat per Unespa, amb dades de sinistres d’automòbils de gener i setembre de 2016 (mostra de 155.000 sinistres, representant un 90% del mercat). Finalment va parlar de les iniciatives que lidera Unespa, per millorar el servei a les entitats assegurSr Josep Ll Ferreadores en aquesta matèria: conveni de sinistres de danys personals, plataforma de comunicació electrònica entre advocats, estandardització dels models d’ofertes / respostes motivades, entre altres.

Finalment, el Sr. Josep Lluís Ferré, conseller delegat d’Allianz Seguros, va comentar que el barem afecta molte
s àrees de les companyies i que cal considerar-lo com una oportunitat per professionalitzar encara més, si cap, a les entitats asseguradores. En la seva opinió, l’impacte real del nou barem ho veurem en el 2017 i anys successius.

La jornada va ser coordinada pel Sr. Eduard Folch, responsable d’Automòbils i Particulars, d’Allianz Seguros.

Van assistir a la jornada un total de 85 persones.

Descarregar les ponències PDFicon