Ponent: Sra. Ruth Duque, Sòcia de Cuatrecasas
Dimecres passat, el Col·legi d’Actuaris de Catalunya va oferir un Seminari online sota el títol, “EL SISTEMA DE GOVERN D’ENTITATS ASSEGURADORES: DIFICULTATS I REPTES”.
Transcorreguts més de 6 anys des de l’entrada en vigor de la Directiva Solvència II i la seva transposició a través de la Llei 20/2015, Ruth Duque, sòcia de Cuatrecasas, va centrar la sessió, més enllà d’aspectes tècnics, en una perspectiva personal de la firma, sobre les principals lliçons apreses, així com els principals reptes i oportunitats que afronta el sector en relació amb el sistema de govern de les entitats i els seus grups.
Duque va assenyalar que la nova regulació ha suposat un canvi de paradigma de gestió i un augment de les exigències i expectatives dels supervisors i els grups d’interès sobre el conjunt de normes, processos i estructures que regulen l’administració, la gestió i el control de l’activitat asseguradora, per tal de garantir la protecció dels assegurats, la capacitat de complir els compromisos assumits i l’estabilitat del mercat.
Entre les lliçons més notables va destacar la rellevància de comptar amb unes funcions clau (compliment normatiu, auditoria interna, gestió de riscos i funció actuarial) amb els recursos, la independència i l’autoritat necessaris per exercir la seva tasca, així com una comunicació fluida amb els òrgans de govern i supervisió de l’entitat.
I així va compartir amb els assistents els problemes i les solucions, o les dificultats i les vies per gestionar aquestes dificultats a les companyies, considerant que com en qualsevol qüestió relacionada amb la naturalesa humana, mai res no és perfecte i sempre és susceptible de millora.
I mirant cap al futur, va desenvolupar alguns dels principals desafiaments a què s’enfronta el sistema de govern de les asseguradores a Espanya i a la UE: la incorporació de la sostenibilitat (ESG), la digitalització de l’activitat asseguradora i la gestió de la crisi sanitària i econòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19. Aquests reptes impliquen un esforç de transformació cultural i organitzativa, d’inversió i de col·laboració amb els agents de l’ecosistema, així com de prevenció, protecció i cobertura dels riscos. I va concloure que, en aquest context, el sistema de govern de les entitats asseguradores és una eina imprescindible de creixement, competitivitat i resiliència.
Descarrega presentació Veure vídeo webinar