El Sr. David Cano, d’Analistas Financieros (AFI), va destacar la positiva evolució de l’economia el passat any 2017, amb creixements del PIB notables en tots els mercats, al voltant del 3,5% anual, destacant els creixements de l’economia de la Xina (+6,8%) i l’Índia (+6,7%), havent superat en pràcticament tot el món els nivells de PIB previs a la crisi que es va iniciar al 2008.
El creixement de l’economia ha estat sostingut, en gran part, per la massiva injecció de liquiditat en tots els mercats, el que ha portat a uns tipus d’interès històricament baixos, que ha sostingut la demanda però que ha reduït també la rendibilitat de les entitats financeres.
És probable que, en la mesura que la millora de l’economia ho permeti, tal como està fent la FED a USA, es vagin retirant els estímuls, cosa que farà que els tipus d’interès tendeixin a pujar i arriben a unes xifres més raonables per als baixos nivells d’inflació actuals.
En el cas d’Europa, pràcticament tots els països estan creixent (+2,2% de mitjana), fins i tot els que es van veure més afectats per la crisi (Grècia, Portugal i Espanya, entre d’altres). Destaca el dinamisme d’Alemanya, veritable motor de l’UE.
Espanya està creixent per sobre de la mitjana de l’UE (+3,1%), tot i que amb uns nivells d’atur encara molt alts, del voltant del 15%, i amb un nivell de deute públic molt alt, de quasi el 100% del PIB, que sens dubte s’haurà d’ajustar en els propers anys.
Segons el parer del Sr. Cano, per al 2018 podem esperar que segueixi la recuperació econòmica a tot el món, amb creixements del PIB semblants als del 2018. També s’espera que es produeixi una lleugera pujada dels tipus d’interès i un cert encariment de les matèries primeres.
Tot i això, existeixen certs riscos que poden afectar a l’economia. Riscos polítics, como les eleccions a Itàlia, l’avanç de les negociacions pel brexit, possibles noves mesures proteccionistes del govern USA, tensions a Corea i proper orient, principalment. També pot afectar als mercats la probable pujada dels tipus d’interès, especialment si aquesta fos més sobtada del que esperaven els analistes. Un altre risc a valorar es l’alt endeutament de les empreses xineses (del voltant del 150% del PIB), que podria provocar problemes en el seu sector financer, en cas de caigudes sobtades de la demanda.
Van assistir a la conferència 31 persones.