Notícies Published by: 0

 

El 14 de juliol de 2021 es va dur a terme la conferència “El valor de la intel·ligència artificial per a les entitats asseguradores”, organitzada pel Col·legi d’Actuaris de Catalunya (CAC), amb la col·laboració de la companyia d’assegurances DAS .

Luis Cuervo, DAS Aitor Cruz, DASLa conferència va estar a càrrec d’Aitor Cruz, Director d’Oferta a Clients de DAS i de Luis Cuervo, Actuari, i Director de Negoci Corporatiu de DAS.

Els Srs. Cruz i Cuervo van comentar que els especialistes en Intel·ligència Artificial (IA) consideren que una màquina és “intel·ligent” si és capaç de comunicar-se de manera “lògica” amb un ésser humà durant més de 5 minuts. En la seva opinió, molts dels centre d’atenció telefònica basats en IA encara no han aconseguit aquesta fita, tot i que cada dia estan més a prop d’ella.

Van comentar que els projectes basats en el desenvolupament de la IA estan captant una gran quantitat d’inversions a tot el món i que la facturació de les empreses de programari basat en IA creixen també de forma exponencial.

Van explicar que les entitats asseguradores també estan incorporant de forma creixent la IA en la cadena de valor dels seus processos: desenvolupament de productes, màrqueting, distribució, subscripció, pricing, gestió de sinistres, prevenció del frau, reserving, etc.

La IA necessita eines i models que permetin treballar amb grans quantitats de dades i extreure conclusions de valor. Van destacar el valor de l’actuari, que ha d’anar més enllà de la creació de models i ha de ser capaç d’interpretar les dades i donar-los un valor econòmic.

En la seva opinió, la IA està a l’abast de la majoria de les entitats, no només de les més grans, ja que hi ha una gran oferta de proveïdors i d’empreses insurtech que ofereixen molts serveis d’IA a preus realment interessants. En la seva opinió, les entitats asseguradores han de començar com més aviat millor a utilitzar la IA en els seus processos, investigar sense por i posar en pràctica els seus models, aprenent dels errors.

Finalment van explicar la seva experiència en la creació d’un model basat en IA per a la contractació d’assegurances d’impagament de lloguers, per al que van utilitzar més de 100 variables, de què han aconseguit molt bons resultats, destacant la facilitat de contractació i els algoritmes de selecció de riscos, que han permès reduir notablement la sinistralitat.

La formació dels actuaris és una de les funcions principals de CAC, a la qual destina importants esforços. En els últims 5 anys, el CAC ha dut a terme 99 activitats de formació en què han participat més de 3.500 persones.

Descarrega ponència
Veure vídeo