Notícies / Sin categoría Published by: 0

 

El passat 19 d’octubre del 2023 es van dur a terme les II Jornades CERA del CAC: Riscos Geopolítics i Riscos de la Intel·ligència Artificial.

La Jornada es va dur a terme a l’Auditori Fiatc, de Barcelona i va ser patrocinada per Fiatc Seguros.

La certificació CERA (Chartered Enterprise Risk Actuary) és la qualificació per a la gestió de riscos de més prestigi al món actuarial, patrocinada per la Cera Global Association https://ceraglobal.org/, organització de la qual forma part el CAC.

Va donar la benvinguda als assistents a la Jornada el Sr. Juan Manuel Castells, director general de Fiatc Seguros.

La jornada va ser presentada pel Sr. Emilio Vicente, actuari, certificat CERA, responsable de la gestió de riscos i reassegurança a MGS Seguros i membre de la Junta de Govern del CAC.

A la Jornada es van dur a terme dues taules rodones, amb la temàtica següent:

 

RISCOS GEOPOLÍTICS.
A la taula es va comentar que la societat actual, i per això l’economia, està sent sotmesa a diferents xocs que generen una gran incertesa. Conflictes derivats de la guerra a Ucraïna, dels conflictes al Pròxim Orient, de la pugna entre els EUA i la Xina pel lideratge mundial, dels efectes en el comerç i en la indústria derivats de la manca de subministraments post covid, efectes del canvi climàtic, crisi dels partits tradicionals i radicalització de la societat, entre d’altres.

Van participar a la taula els experts següents:

  • El Sr. Fabien Conderanne, Head de Financial Solutions Europe, de WTW, va parlar del risc geopolític, categories, actualitat i tendències. També va parlar del rol de la indústria asseguradora i reasseguradora actualment, de les eines d’anàlisi i de la capacitat de la indústria per fer front als riscos geopolítics.
  • El Sr. Mikel Aguirre, Head of Polytical and Single Risk, de COFACE IBÈRICA, va parlar de com mesurar el risc polític a cada país, a través del Country Risk Rating.
  • El Sr. Santiago Herrero, Head PRBC Iberia, d’AXA XL, va parlar de l’anàlisi de la cobertura dels riscos polítics i dels criteris més importants que han de tenir en compte les empreses abans de prendre decisions.

La Taula va estar coordinada pel Sr. Ateno Villar, actuari, director a WTW i certificat CERA.

RISCOS DERIVATS DE LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL.
A la segona taula es va comentar que la Intel·ligència Artificial (IA) és un element “disruptor” que provocarà canvis profunds en la indústria asseguradora, en les funcions dels actuaris i en tota la Societat. El seu desenvolupament, sens dubte, comportarà millores en la productivitat, però també impactes en l’ocupació i en l’organització de les empreses, que poden ser importants, ja que s’estima que una part significativa de les feines que actualment fan les persones es poden portar a terme per màquines.

Van participar a la taula els experts següents:

  • El Sr. Jesús Aguilera, Analytics Presales Manager, de SAS, que va parlar de la Intel·ligència Artificial i el seu actual marc normatiu.
  • El Sr. Jordi Rivera, Conseller Independent i Actuari, amb una llarga experiència en direcció d’entitats asseguradores, va parlar dels riscos i oportunitats de la Intel·ligència Artificial al sector assegurador.
  • El Sr. Diego Rivas, Actuari i Product Manager, de SAS, que va parlar de com ajudarà la Intel·ligència Artificial a canviar les funcions de l’actuari al món assegurador.

La Taula va estar coordinada pel Sr. Oscar Crespo, Executiu de Comptes Sector Assegurances de SAS

La Jornada va ser clausurada pel Sr. Marc Arias, actuari, certificat CERA i membre del Board de Cera Global.

El CAC duu a terme una important tasca de formació per als seus més de 500 col·legiats i 38 membres protectors. En els darrers 5 anys ha dut a terme més de 100 activitats de formació, en què han participat prop de 5.000 persones.

Descarrega Panel Riscos Geopolítics
Descarrega Panel IA
Veure vídeo Panel Riscos Geopolítics
Veure vídeo Panel Riscos de la IA