Notícies Published by: 0

El passat dijous 17 de gener de 2019, a la seu de Foment del Treball, a Barcelona, es va dur a terme la conferència Canvi de cicle en l’economia mundial. On són els riscos? Perspectives per als mercats, a càrrec del Sr. David Cano, soci d’Analistas Financieros Internaciones.

David Cano va parlar de la situació actual dels mercats financers, molt afectats per gran volatilitat, que va afectar la rendibilitat de la pràctica totalitat dels actius en l’any 2018.

David Cano (AFI)Va destacar que encara que els fonamentals de l’Economia mundial són sòlids, els mercats van reaccionar amb força davant de determinats riscos “polítics”: guerra comercial USA-Xina, polítiques proteccionistes, Brèxit, situació política a Itàlia, crisi Síria, entre d’altres.

Va comentar els efectes de la retirada de liquiditat de la FED sobre els tipus d’interès als EUA i els efectes col·laterals en els països emergents.

També va parlar de la progressiva retirada dels estímuls monetaris del BCE i els efectes que pugui tenir sobre els tipus d’interès, en el mitjà termini.

Ha destacat que un dels principals riscos per a l’economia mundial segueix sent l’endeutament empresarial a la Xina, que arriba al 160% del PIB.

Respecte la situació econòmica europea, va destacar que el creixement del PIB continua sent moderat, tot i que en un entorn d’inflació baix. Va parlar dels efectes del Brèxit, que genera una gran incertesa, de la caiguda del PIB a Alemanya, afectada per la crisi del sector de l’automòbil, la situació política a Itàlia, que increment el “spread” del seu deute, entre altres.

De l’economia espanyola, va comentar que segueix creixent per sobre de la mitjana dels països europeus, encara que sens dubte es veurà afectada per un entorn menys favorable (AFI estima un creixement del PIB a Espanya per 2019 del + 2,3%).

Segons el seu parer, els tipus d’interès seguiran sent baixos, encara que amb una molt lleugera tendència a l’alça, depenent de l’evolució de l’activitat econòmica, de manera que per aconseguir rendibilitats que superin la inflació, que segueix molt controlada, els inversors hauran de seguir prenent riscos, fonamentalment en renda variable, assumint la volatilitat que això comporta.

També va comentar que segueixen existint oportunitats, fonamentalment en la renda fixa USA.

Van assistir a la conferència 56 persones.

Descarregar la ponència. Enllaç