Notícies Published by: 0

 

El passat 20 d’octubre del 2022 es va dur a terme la Jornada “El valor en la Gestió de l’Assegurança de vida”. La Jornada va ser patrocinada per Zurich Seguros i per Willis Towers Watson (WTW).

A la Jornada es va dur a terme un repàs profund de l’Embedded Value des de diferents angles: les millors pràctiques en el seu ús per a la gestió del negoci assegurador de vida, la seva utilització per a la valoració del negoci de vida a les transaccions corporatives, la seva utilitat per a la gestió del valor al nou entorn, la seva aplicació en la presa de decisions i la seva utilitat en la valoració de carteres en run off (back books), entre d’altres.

La Sra. Rosa Salas, Directora d’Iberia, de Life Insurance Consulting and Technology, de WTW, va parlar de millors pràctiques a l’Embedded Value en la gestió del negoci assegurador de vida.

Descarrega la presentació

 

A la Jornada es van dur a terme 3 taules rodones:

 

  • La valoració del negoci de vida en transaccions corporatives. Va estar formada pel Sr. Raúl J. Julián (Managing Director de DC Advisory), el Sr. Israel Fernández del Sol (Managing Director / Co-Head EMEA FIG per a Investment Banking & Capital Markets de Crèdit Suisse), la Sra. María García Romero (Directora FIC de BNP) i el Sr. Pablo Alonso (Managing Director, Global Corporate and Investment Banking de Bank of America). La taula va ser moderada pel Sr. Felipe Gómez (líder de la Divisió Sud-oest d’Europa d’Insurance Consulting and Technology, Vida, de WTW). A la taula es va parlar de la utilització de les diferents metodologies de l’Embedded Value (Tradicional i Market Consistent) en la quantificació de les operacions. Es va comentar que un dels reptes més grans en aquest tipus de negociacions és la valoració del nou negoci i no tant la cartera ja contractada. En opinió dels participants a la taula, si bé les valoracions són el punt habitual d’arrencada, hi ha altres variables pròpies en la negociació que poden donar lloc a tancaments diferents dels valors inicialment estimats.

 

  • La gestió del valor al nou entorn i la seva aplicació a la presa de decisions. Va estar formada pel Sr. Fernando Larraz (Director Gestió Tècnica Actuarial Vida de Seguros Catalana Occidente), el Sr. Miquel Grau (Chief Life Actuary de Zurich) i el Sr. Javier Muñoz (Cap de models de capital i reporti financer de Mapfre) . Va ser moderada per la Sra. Rosa Salas (Directora d’Iberia, de Life Insurance Consulting and Technology, de WTW). La taula es va centrar en els processos de càlcul i, en especial, en la convivència de l’Embedded Value amb la propera norma comptable NIIF 17. En opinió de la taula, les entitats han de valorar les diferents opcions. D’altra banda, a causa de la complexitat d’aquest tipus de valoracions, els departaments tècnics han de millorar les seves explicacions i fer-les més comprensibles per a la resta de l’organització, de manera que es comprengui l’abast de les decisions que s’hi adoptin, gens senzill d’una altra part.

 

  • Transaccions de carteres en run off (back books). Va estar formada pel Sr. Antonio Trueba (Conseller Delegat de Mediterrani Vida) i pel Sr. Carlo Elsinghorst (Group CFO de Monument Re Group). Va ser moderada per la Sra. Iratxe Galdeano (líder d’Insurance Consulting and Technology d’Iberia de WTW). A la taula es va comentar l’experiència d’algunes entitats especialistes en la gestió de carteres d’assegurances en run off (sense nou negoci) i el valor que aporten a les asseguradores a qui adquireixen aquestes carteres en la millora dels passius. Es va comentar que la viabilitat de les operacions esmentades es recolza en processos d’optimització, tant de l’actiu com del passiu, així com en un canvi de visió empresarial, en prestar més atenció a l’evolució dels fons propis del balanç de solvència que als resultats anuals (visió a més llarg termini). Finalment, es va comentar la poca flexibilitat existent a la legislació per a aquest tipus d’operacions, encara que espera que en el millori en el futur.

 

El CAC duu a terme una important tasca de formació per als seus més de 500 col·legiats i 38 membres protectors. En els darrers 5 anys ha dut a terme més de 100 activitats de formació, en què han participat prop de 5.000 persones.