Activitats / Actuals

Propera formació programada del Col·legi

Curs online Reglament de Resiliència Operativa Digital (DORA)

3 i 4 de juny de 2025

de 18 a 20 hores (durada: 4 hores)

Idioma Castellà

 

1.- Objectius del curs

El passat 17 de gener del 2025 va ser aplicable la nova normativa DORA (Digital Operations Resilience Act ) provinent de la Unió Europea, que no ha necessitat transposició local i porta vigent des de fa dos anys.

La nova normativa afecta un gran nombre de companyies al sector financer i assegurador, incloent sectors fins ara poc regulats com són les companyies proveïdores de serveis de Criptoactius.

En el cas del sector assegurador es veuen afectades la majoria les companyies excepte excepcions per mida en ingressos per primes, en el cas de la intermediació per facturació o nombre d'empleats o en el cas de fons de pensions d'ocupació per nombre de partícips.

DORA fa referència a la gestió del risc associat a la tecnologia i atès que avui dia la tecnologia suporta tots els processos de negoci aquesta normativa afectarà la relació que hi ha entre negoci i tecnologia en cadascun dels àmbits de l'entitat.

 

2.-A qui va dirigit

El curs va dirigit a actuaris i altres professionals del sector assegurador interessats a conèixer detalladament la normativa DORA, des d'una visió tècnica, com de la gestió de riscos.

Al Curs es tractaran amb detall els punts següents:

  • Impacte de la normativa a les Entitats Asseguradores
  • Metodologia d'aplicació de DORA
  • Punts d'aplicació
    • Proveïdors TIC
    • Incidents tecnològics
    • Plans de Continuïtat

 

3.- Ponent

El curs serà impartit per professionals de gran experiència, professional i docent, en la matèria, permetent transmetre una visió pràctica i de mercat.

  • Jesús Ansón , Responsable ÀREA-XXI Technologies.

 

4.- Progerama

  • Introducció a la normativa
  • DORA: La solvència de la tecnologia
  • Impacte de la nova normativa
  • Estat actual
  • Metodologia d'implantació
  • Governança a DORA
  • Externalització de serveis a DORA
  • Ciberincidents i reporti als Supervisors
  • Plans de continuïtat i BIAs

 

5.- Matrícula

Quota d'inscripció (euros) - IVA del 21% NO INCLÒS

Membres Titulars i treballadors de Membres Protectors Membres Titulars a l'atur i estudiants

Altres

160 80

320

El preu inclou l'assistència al curs online i els materials del curs.

Forma de pagament:

transferència bancària a: Col·legi d'Actuaris de Catalunya

IBAN: ES40 0081 0057 3100 0118 8927

Si voleu factura a nom de l'empresa, heu d'indicar CIF, nom, adreça, telèfon, persona de contacte i adreça de correu electrònic.

 

6.- CPD

El curs computarà 4 hores a l'efecte de l'acreditació de la formació continuada del Col·legi d'Actuaris de Catalunya (CPD).

 

PROGRAMA DEL CURS EN CATALÀ

PROGRAMA DEL CURSO EN CASTELLANO

Price: Membres titulars i treballadors de Membres Protectors EUR160.00

Date: 03/06/2025

Available Spaces: 50

Curs online The Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

10, 16, 17 i 19 de juny de 2025

de 18 a 20 hores (durada: 8 hores)

Idioma Castellà

 

1.- Objectius del curs

The Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), és un curs en línia que durà a terme el Col·legi d'Actuaris de Catalunya (CAC), en col·laboració amb Deloitte , EY , KPMG i Serfiex .

El curs, de 4 dies i 8 hores de durada, tindrà lloc els dies 10, 16, 17 i 19 de juny de 2025 , en horari entre les 18:00 i les 20:00 h .

El curs en línia abordarà les obligacions per a les entitats asseguradores, derivades de la normativa CSRD.

El nostre sistema econòmic, definitivament, està fent un viratge cap a la sostenibilitat. Les organitzacions internacionals, nacionals, així com els sectors econòmics i la societat en general canvien ràpidament. N'és una prova, per exemple, la variada normativa legal que ja existeix sobre aquest tema i la que continuarà apareixent en el futur. Un canvi que planteja al sector assegurador no només el repte d'adaptar-s'hi, sinó que obre el camí a noves oportunitats i estratègies.

El curs que presentem ofereix una visió dels efectes més rellevants que el canvi cap a la sostenibilitat comporten al sector; des dels més immediats com són les noves normatives en temes de governança i gestió de riscos, així com d' informació als clients o la gestió de les inversions, fins als més profunds associats als canvis generalitzats del sistema econòmic que oferiran, sens dubte, nous reptes i oportunitats.

Al curs es revisaran i analitzaran els reports que les entitats asseguradores han d'elaborar en matèria de Sostenibilitat, les metodologies per a l'anàlisi de doble materialitat i per al mesurament de l'impacte de risc climàtic, amb focus en la seva incorporació a l'ORSA.

Finalment, al curs es revisaran també els aspectes fonamentals a considerar en el disseny del Pla Director per al Control de Riscos ESG en una entitat asseguradora.

El curs online va dirigit especialment a :

Actuaris i altres professionals del sector assegurador que desenvolupin la seva activitat en: gestió de les inversions, gestió de riscos, disseny de productes, governança, així com tots aquells interessats a conèixer amb detall la nova normativa CSRD i els impactes que tenen a les entitats asseguradores.

 

2.-Programa

TEMA 1 – Context normatiu CSRD i Identificació d'Impactes, Riscos i Oportunitats materials de Sostenibilitat.

• Dia: 10 de juny del 2025, de 18:00h a 20:00h
• A càrrec del Sr. Ignacio Estirado, Soci de FS Consulting de KPMG Asesores.
• CONTINGUT:
L'objectiu és donar una visió del context normatiu en què sorgeix la directiva i explicar a grans trets el contingut i l'estructura de la norma fent èmfasi en dos eixos fonamentals: i) La identificació d'IROS i l'anàlisi de Doble Materialitat i ii ) La definició de la Cadena de Valor.

TEMA 2 - Reporting CSRD.

• Dia: 16 de juny del 2025, de 18:00h a 20:00h
• A càrrec del Sra. Araceli Massa, Manager Deloitte Legal i el Sr. Enrique Rosa, Experienced Senior Actuarial Consultant | Technology & Transformation de Deloitte
• CONTINGUT:
En aquest mòdul descriurem els punts principals a considerar per a l'elaboració de l'Informe de Sostenibilitat. Aprofundirem en les parts en què s'estructura l'informe i el procés per definir els punts de dada a reportar. Veurem exemples de punts de dades concrets, analitzant-ne la tipologia, rellevància i complexitat.

TEMA 3 - Taxonomia Ambiental i Avaluació de Riscos físics i de transició en CSRD.

• Dia: 17 de juny del 2025, de 18:00h a 20:00h
• A càrrec del Sr. Rafael García, CEO , Sr. Jordi Payes Director Àrea Actuarial i Sra. Simona Memmo Gerent ESG Àrea Actuarial de Serfiex .
• CONTINGUT:
Estudiarem el marc de la taxonomia europea d'activitats sostenibles (Reglament 2020/852), els objectius i els criteris tècnics de la norma i el procés per definir l'alineament d'una entitat. També estudiarem les metodologies desenvolupades per al càlcul dels riscos climàtics físics i de transició d'acord amb CSRD.

TEMA 4 - Auditoria i eines de Reporting d'informació ASG.

• Dia: 19 de juny de 2025, de 18:00h a 20:00h
• A càrrec de la Sra. Judith Pujol, Sòcia de FAAS ( Financial Accounting Advisory Services ) d'EY .
• CONTINGUT:
Abordarem els nous requeriments d'assurance que introdueix CSRD i les guies disponibles amb vista a la verificació externa de la informació de sostenibilitat. Presentarem algunes eines disponibles al mercat per donar suport i automatitzar el reporting .

 

3.- Matrícula

Quota d'inscripció (euros) - IVA del 21% NO INCLÒS

Membres Titulars i treballadors de Membres Protectors Membres Titulars a l'atur i estudiants

Altres

320 180

720

El preu inclou l'assistència al curs online i els materials del curs.

Forma de pagament:

transferència bancària a: Col·legi d'Actuaris de Catalunya

IBAN: ES40 0081 0057 3100 0118 8927

Si voleu factura a nom de l'empresa, heu d'indicar CIF, nom, adreça, telèfon, persona de contacte i adreça de correu electrònic.

 

3.- CPD

El curs computarà 8 hores a l'efecte de l'acreditació de la formació continuada del Col·legi d'Actuaris de Catalunya (CPD).

 

PROGRAMA DEL CURS EN CATALÀ

PROGRAMA DEL CURSO EN CASTELLANO

Price: Membres titulars i treballadors de Membres Protectors EUR320.00

Date: 10/06/2025

Available Spaces: 50

Jornada presencial Mercats financers i gestió d'inversions a les entitats asseguradores

Mercats financers i gestió d'inversions a les entitats asseguradores

 

Organitzada pel Col·legi d'Actuaris de Catalunya (CAC)

 

 dimecres, 11 de juny de 2025

 de 10 a 13 hores

Modalitat Presencial

Auditori de FIATC ASSEGURANCES, Avinguda Diagonal, 648, de Barcelona

 

Presentació 

El Col·legi d'Actuaris de Catalunya presenta la segona jornada sobre gestió d'inversions a les entitats asseguradores. Hem conegut recentment que el volum estimat del total de les inversions del sector assegurador espanyol al quart trimestre del 2024 es va situar al voltant dels 320.000 milions d'euros. La cartera de vida va representar al voltant del 47% i aquest volum va ser invertit en més del 67% en deute públic i privat.

Què ens ofereix el futur per a les inversions de les entitats asseguradores? Aquesta és la pregunta clau que abordarem en aquesta jornada on, de la mà de tres experts en inversió, coneixerem la situació econòmica actual i les perspectives futures, així com l'evolució dels mercats i instruments financers. Explorarem detalladament la gestió de carteres, identificant oportunitats i estratègies per maximitzar els rendiments i gestionar els riscos de manera efectiva.

Al llarg de la jornada i, en especial, a la darrera part, els participants tindran l'oportunitat d'interactuar directament amb els ponents, plantejar els seus dubtes o comentar sobre els diversos temes tractats.

 

Contingut de la jornada

10:00h - 10:05h   Benvinguda als assistents i presentació de la Jornada

10:05h - 10:35h   Primera ponència: Es tornarà a evitar la recessió econòmica? Aquest cop serà diferent, a càrrec del Sr. David Cano, Soci d'Analistes Financers Internacionals (Afi) i Director General d'Afi Inversiones Globales, SGIIC.

10:35h - 11:05h   Segona ponència: Mercats financers el 2025: Tot segueix bé amb valoracions justificades… o estem ignorant els riscos perquè aquesta vegada serà diferent?, a càrrec del Sr. Josep Ramón Aixelà, Assessor d'inversors Institucionals, divulgador i responsable de macroeconomia i mercats financers de Barcelona Finance School (BFS) / Institut d'Estudis Financers (IEF).

11:05h - 11:30h   Pausa per a cafè.

11:30h - 12:00h   Tercera ponència: Dos puntals de la gestió d'inversions: L'estratègia de les Dents de Serra (DS) i les visites a empreses cotitzades, a càrrec del Sr. Jaume Puig, Director General de GVC Gaesco Gestió SGIIC, SA.

12:00h - 13:00h   Col·loqui: Modera la sessió el Sr. Víctor Luis Massana, Director d' Àrea Gestió d'Inversions Companyies a VidaCaixa i el Sr. Sergio Hernández, Gerent Inversions Financeres a FIATC Seguros.

13:00h   Cloenda de la Jornada.

 

CPD

El webinar computarà 3 hores als efectes del Programa de Formació Continuada (CPD) del CAC.

 

Inscripció gratuïta

Prices:
  • Miembros colegiados o trabajadores de empresas Miembros Protectoras (EUR0.00)
  • Otros (EUR0.00)

Date: 11/06/2025

Available Spaces: Unlimited

Dia de l'Actuari 2025

 

 

Us informem que el proper dia 12 de juny de 2025, a l’hotel H10 ART GALLERY, al carrer Enric Granados, 62-64, de Barcelona, celebrarem la quarta edició del DIA DE L’ACTUARI.

 

Aquesta jornada del DIA DE L’ACTUARI començarà a les 19:00 hores i finalitzarà al voltant de les 20:30 hores.

 

El DIA DE L'ACTUARI busca ser un punt de trobada interessant on actuaris i actuàries de totes les edats puguin connectar, compartir idees i experiències. Més enllà del món online, volem crear un espai per a la interacció personal i l'enriquiment mutu.

 

En aquest sentit, tenim previst:

  • 19.00h.- Benvinguda.
  • 19.05h.- Entrevista de Clara Armengol, vicepresidenta del Col·legi d’Actuaris de Catalunya a la nostra presidenta Marisa Galán.
  • 20.00h.- Lliurament dels reconeixements als actuaris que enguany compleixen els 50 anys i 25 anys de col·legiats.
  • 19.25h.-  Còctel pels assistents i sessió de fotos al Photocall.
  • 20.30h.- Fi de l’acte.

 

Volem que el DIA DE L’ACTUARI sigui un dia de retrobament, col·legiats i no col·legiats. En aquest sentit, us preguem traslladeu aquesta invitació a tots els actuaris coneguts, companys d’estudis o de feina encara que no estiguin col·legiats. Tots i totes estan convidats a la festa del DIA DE L’ACTUARI !!!

 

Per raons d’organització, us preguem que els que vulgueu participar al DIA DE L’ACTUARI us inscriviu a través del formulari següent.

 

Amb el desig de poder saludar-vos personalment, rebeu una cordial salutació.

 

Marisa Galán

Presidenta

Price: General Admission EUR0.00

Date: 12/06/2025

Available Spaces: 0

Webinar La governança a les hipòtesis com a motor d'adaptació de les reserves a entorns de mercat: MCEV, Solvència II i IFRS17

La governança a les hipòtesis com a motor d'adaptació de les reserves a entorns de mercat: MCEV, Solvència II i IFRS17

 

Sr. Daniel Centelles, Actuari i Manager Actuarial de Forvis Mazars.

 

 dijous, 26 de juny de 2025

 18:00h (durada: 60 minuts)

Idioma: Castellà

Contingut

La incertesa sobre els esdeveniments futurs que puguin alterar els compromisos contrets amb els assegurats, instrumentalitzats en un contracte d'assegurança, és el que porta a establir un conjunt d'hipòtesis per valorar aquests compromisos.

Actualment, la comptabilitat local a Espanya es regeix pel que estipulen el Reial Decret 2486/1998, de 20 de novembre (ROSSP) i el Reial Decret 1060/2015, de 20 de novembre (ROSSEAR) quant a metodologia de càlcul de les provisions tècniques es refereix i al Pla General Comptable d'Entitats Asseguradores (PGCEA) per al seu registre comptable. Es tracta d’un enfocament basat en la suficiència suportada per les pròpies bases tècniques, on les hipòtesis a emprar romanen més o menys constants, i sempre subjectes a les resolucions o circulars tècniques que el supervisor adequa al llarg del temps.

L'Entrada en vigor del marc normatiu de Solvència II l'any 2016 va suposar introduir, per primera vegada, el concepte “d'hipòtesi realista” a l'article 48.2 del ROSSEAR.

Des de llavors, s'han esdevingut una cascada de mètodes, aproximacions i simplificacions presentades per diferents agents del sector amb l'objectiu de reflectir de la manera més realista possible el comportament futur tant dels factors endògens d'una cartera (biometria, despeses incorregudes, baixes o rescats…), així com factors exògens (mercats financers, salaris o IPC, entorns reguladors...).

L'entorn canviant dels factors esmentats ha suposat que les entitats implementin processos de fixació d'hipòtesis i de judici expert amb una recurrència anual, però que en molts casos no compten amb un suport en forma de governança, és a dir, comptar amb un procés validat i documentat.

 

Requeriments Tècnics

  • Sistema: Per streaming
  • Accés: Enllaç enviat prèviament per correu electrònic.
  • Connexió: Assegura' t d' una connexió a internet estable.

 

CPD

El webinar computarà 1 hora als efectes del Programa de Formació Continuada (CPD) del CAC.

 

Inscripció

Inscripció gratuïta abans del 25 de juny de 2025.

Les persones inscrites rebran una invitació per correu electrònic abans del dia de la jornada.

Prices:
  • Miembros colegiados o trabajadores de empresas Miembros Protectoras (EUR0.00)
  • Otros (EUR0.00)

Date: 26/06/2025

Available Spaces: Unlimited